OŠ Danilo Borković

Majora Milana Tepića 19

Telefon: 051 816 823 Website: http://www.os-db.webs.com

Osnovna škola "Danilo Borković" počela je sa radom 26. Novembra 1979. sa ukupno 34. radnika. Nastavu je pohadjalo 716 učenika razvrstanih u 21. odjeljenje od I do VIII razreda. Sredstva za izgradnju škole obezbijeđena su: Doprinosom građana , Republike i Udružene amortizacije RO centra za osnovno obrazovanje.

Nasa škola dobila je ime po Danilu Borkoviću, koji je bio učitelj, komunista i revolucionar. Danilo Borković je rođen u Turjaku, pod Kozarom 1919. godine od oca Mihajla i majke Stane.Osnovnu školu je završio u rodnom Turjaku, nižu gimnaziju u Gradišci, a učiteljsku školu završio je u Sarajevu. Završetkom učiteljske škole zaposlio se u Šipragama kod Kotor Varoša. Sa Vladom Radićem , Piljom Stanišljevićem i drugim revolucionarima vršio je pripreme za organizovanje ustanka u Potkozarju. Među prvim Kozarčanima uključio se u drugi Krajiški narodnooslobodilački partizanski odred u Kozari. Krajem 1941 primljen je u članstvu Komunističke partije. Medju mnogim znanim i neznanim borcima i Danilo Borković je početkom jula 1942. poginuo u Kozarskoj ofanzivi.

U znak sjećanja na ovog hrabrog borca komunistu, učitelja i revolucionara, savjet radne organizacije centar za osnovno obrazovanje Gradiška je predložio da nova škola u Gradišci nosi njegovo ime, ime Osnovna škola "Danilo Borković" Gradiška.

Prvi direktor OŠ "Danilo Borković" je bio Rade Barać.