Veljko Čubrilović

Veljko Čubrilović (1. jul 1886 — 3. februar 1915), bio je bosanski Srbin i mladobosanac koji je učestvovao u atentatu na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. 

Rođen je u Bosni i Hercegovini 1. jul 1886 godine. Postao je učitelj u Priboju Majevičkom, ali je 1914, kao član tajnog društva Crna ruka, pristao da pomogne Gavrilu Principu, Nedeljku Čabrinoviću i Trifku Grabežu, da izvrše atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda. NJegov brat, Vaso Čubrilović, takođe je bio uključen u zavjeru.

U nedjelju, 28. juna 1914, na Vidovdan, Gavrilo Princip je ubio Franca Ferdinanda i Sofiju Hotek. Princip i Nedeljko Čabrinović su uhapšeni i ispitivani od strane policije. Na kraju, odlučili su odati imena drugih zavjerenika. Muhamed Mehmedbašić je uspio da pobjegne u Crnu Goru, ali Veljko i Vaso Čubrilović, Danilo Ilić, Cvjetko Popović i Miško Jovanović su uhapšeni i optuženi za izdaju i ubistvo.

Svi muškarci su proglašeni krivim. Po austrougarskom zakonu, smrtna kazna se nije mogla izreći nekome ko je mlađi od dvadeset godina u vrijeme kada je bio počinjen zločin. Nedeljko Čabrinović, Gavrilo Princip i Trifko Grabež su stoga osuđeni na maksimalnu kaznu od dvadeset godina. Vaso Čubrilović je osuđen na 16 godina, a Cvjetko Popović na 13 godina. Veljko Čubrilović, Miško Jovanović i Danilo Ilić, koji su pomogli atentatorima da ubiju kraljevski par, pogubljeni su 3. februara 1915. Veljkov brat, Vaso je preživio i živio je do 1990. godine.