Ratko Varda

Izvor: Wikipedia

Ratko Varda (Bosanska Gradiška, SFRJ, 6. maj 1979) je bosanskohercegovački i srpski košarkaš. Trenutno nastupa za Mega Vizuru. Nastupao je za seniorsku reprezentaciju BiH i mlađe selekcije SR Jugoslavije. Igra na poziciji centra.

Karijera

Varda je prošao kroz mlađe kategorije Partizana a svoj debi u prvom timu je imao u sezoni 1995/96. U dresu crno-bijelih je igrao do 2001. godine kada se prijavio na NBA draft. Nije izabran ali uspio da potpiše ugovor sa Detroit Pistonsima. Bio je u sastavu tima tokom sezone 2001/02. ali je uspei da odigra samo jednu utakmicu na kojoj je za 6 minuta uspeo da postigne 5 poena. U septembru 2002. je mijenjan u Vašington Vizardse. Međutim otpušten je u decembru iste godine, a da nije zabilježio nijedan nastup.

U januaru 2003. se vratio u evropsku košarku i potpisao ugovor sa Union Olimpijom do kraja sezone. Sezonu 2003/04. je proveo u Grčkoj ekipi Apolona iz Patre. U sezoni 2004/05. je nastupao za turski Bešiktaš. Tu je igrao možda i najbolju košarku u karijeri, bilježeći prosječno 19 poena i 8 skokova u turskoj ligi. Sezonu 2005/06. je proveo u ukrajinskom Kijevu.

U septembru 2006. je potpisao probni jednomjesečni ugovor sa Real Madridom. Dobrim partijama uspio je da se izbori za produžetak ugovora do kraja sezone. Međutim već u januaru 2007. je doživio tešku povredu nakon čega je pauzirao do kraja sezone. Nakon oporavka od povrede ostao je u Španiji i krajem oktobra 2007. je potpisao jednogodišnji ugovor sa ekipom Menorke.

U avgustu 2008. je potpisao dvogodišnji ugovor sa litvanskim Žalgirisom. Međutim napušta ih već u novembru iste godine. U januaru 2009. je potpisao ugovor sa ruskim Himkijem do kraja sezone.

Prvog dana 2010. godine je potpisao jednomjesečni ugovor, uz opciju produžetka ugovora do kraja sezone, sa poljskim Prokomom. Ubrzo je postao jedan od boljih igrača tima pa je produžio ugovor prvo do kraja sezone, a na kraju sezone je potpisao novi jednogodišnji ugovor.

U avgustu 2011. Varda se vratio u svoj bivši klub Union Olimpiju i potpisao jednogodišnji ugovor. Ipak zbog loše finansijske situacije u klubu napušta ih već početkom decembra iste godine, i potpisuje za ukrajinski Azovmaš. Krajem septembra 2012. je potpisao jednomjsečni ugovor sa iranskom ekipom Mahram Teheran.

U novembru 2012. se vratio u srpsku košarku i potpisao jednogodišnji ugovor sa Radničkim iz Kragujevca. Međutim već krajem januara 2013. je doživeo tešku povredu zbog koje je propustio ostatak sezone. Do povrede, Varda je bilježio prosječno 9,7 poena i 2,8 skoka po utakmici. U julu 2013. je potpisao jednogodišnji ugovor sa Mega Vizurom.