Marko Marin

Izvor: Wikipedia

Marko Marin (13. mart 1989, Bosanska Gradiška) je njemački fudbaler srpskog porijekla, koji nastupa za reprezentaciju Njemačke i FK Sevilja, a igra na poziciji krila. Trenutno na dresu nosi broj 7.

Karijera

Kao igrač svoju karijeru je počeo u Hehstu, gradu u blizini Frankfurta. Ubrzo postaje član mladog tima Ajntrahta, da bi 2005. godine prešao u Borusiju iz Menhengladbaha. Nakon godinu dana potpisuje profesionalni ugovor sa Borusijom na 3 godine. Juna 2009. godine mijenja klub i postaje član Verdera. Obeštećenje je iznosilo 8,5 miliona evra. Početkom jula 2012. godine potpisao je za Čelsi. Od 2013. godine je na pozajmici u Sevilji.

Reprezentacija Njemačke

Za seniorsku reprezentaciju Njemačke je odigrao 16 utakmica i postigao 1 gol.
Debitovao je 27. maja 2008. protiv Bjelorusije, a svoj prvi gol postigao je protiv Belgije u prijateljskom meču 20. avgusta 2008. Član je ekipe koja je osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2010.

Reprezentacija Republike Srpske

Marko Marin je izrazio želju da nastupi i za reprezentaciju Republike Srpske, kada ova selekcija dobije dozvolu FIFA za odigravanje prijateljskih utakmica sa drugim reprezentacijama, po uzoru na selekcije Katalonije i Baskije.