Bojan Kresojević: Kupujmo domaće i biće posla!

Analize
22.02.2016 10:30
Bojan Kresojević: Kupujmo domaće i biće posla!

 

Ako želimo ekonomski napredak, moramo da više cijenimo domaću proizvodnju" ističe Bojan Kresojević iz Gradiške, jedan od najboljih visokoškolaca Srpske. Kresojević je student četvrte godine Ekonomskog fakulteta i već sada je zaokupljen ozbiljnim poslovnim planovima.

"Moje usmjerenje, finansijsko upravljanje, bankarstvo i osiguranje pruža mogućnost boljeg upoznavanja savremenih finansijskih kretanja i funkcionisanja banaka, osiguravajućih društava i penzionih fondova kao najznačajnijih investitora u svijetu. Inače, na fakultetu sam već bio demonstrator na više predmeta, poput statistike, finansijske matematike, revizije i preduzetničke ekonomije. To mi je omogućilo da proširim znanja iz oblasti koje me interesuju, pa u neposrednoj budućnosti imam ambiciju da se, prije svega, dokažem u privatnom sektoru. Na taj način, usavršiću svoja znanja i steći neophodno iskustvo da bih jednog dana uspješno vodio sopstveni biznis" otkriva ovaj student.

Na pitanje da li svoju budućnost vidi ovdje ili u inostranstvu, Bojan odgovara da vjeruje da je moguće uspjeti u poslu u našoj zemlji. "Vodim se krilaticom da je ćivot u inostranstvu ekonomski sigurniji, ali da je kod kuće ljepši. Takođe, odlasci u inostranstvo s ciljem sticanja dodatnog obrazovanja i upoznavanja poslovne prakse jesu dobrodošli, ali moja želja je da budem uspješan u sopstvenoj zemlji."

On ističe da RS svoj obrazovni sistem zasniva na funkcionisanju privatnih i javnih visokoškolskih ustanova, između kojih postoji izražen jaz. "To se ogleda u neujednačenosti kriterijuma za polaganje ispita, što vodi deformaciji tržišta rada. Smatram da je neophodno unaprijediti obrazovni sistem jer je on potreban i dovoljan uslov za bolju budućnost mladih ljudi" navodi Kresojević, dodajući da Fond "Milan Jelić", čiji je stipendista, institucionalno podržava uspješne mlade ljude. 

"Na planu ekonomije, zaštite i unapređivanja domaće proizvodnje Kresojević objašnjava da svjetski centri moći kontinuirano razvijaju mehanizme globalizacije, kojima obezbjeđuju da razvijene zemlje svoje proizvode distribuišu širom svijeta ili tako da "guše" domaću privredu."

"Zemlje u razvoju nemaju dovoljnu političku moć da se ome odupru zadržavanjem carinske zaštite, ali je bar moguće izgraditi edukativni i promotivni program koji bi uticao na svijest građana da kupuju sopstverne proizvode i razvijaju domaću privredu. Čal i ako su ti proizvodi danas malo skuplji, ipak će nam u budućnosti donjeti nova radna mjesta. Dakle, predlažem da bude donesena posebna strategija koja će definisati mehanizme promocije domaće proizvodnje. U vezi s tim, od pet naučnih radova koje sam objavio najdraži mi je: "Domaća potrošnja u funkciji rasta BiH" jer, pored naučno-istraživačke, sadrži i patriotsku dimenziju, sa porukom da je važan uslov ekonomskog napretka da cijenimo svoju proizvodnju. Kupujući domaće pomažemo zaposlenima, penzionerima, obrazovnom i zdravstvenom sistemu. Poruka je: "Kupujte proizvode iz bilo koje zemlje, samo da su domaći". Ekonomski razvoj je ključan za kvalitet života naših građana. Za to je potrebno malo više od dobre volje, odnosno promjena sistema vrijednosti da bi rad imao važniju ulogu. Neophodne su i pozitivna unutrašnja i spoljna politička klima, što nije jednostavno stvoriti, ali je moguće" objašnjava Kresojević

Kad god stigne, Kresojević drži instruktivnu nastavu iz ekonomskih predmeta, kao i treninge iz oblasti poslovne inteligencije i upravljanja podacima. 
"Sa stipendijom Fonda "Milan Jelić" to mi je dovoljno za troškove stanovanja i džeparac, ali kao mlada osoba smatram da je investicija u znanje vrlo isplativa, tako da značajno ulažem u svoju edukaciju, za šta je dobrodošla i pomoć roditelja" kaže on.

Preporučujemo